Hra s modrou. Kam a jak ji nejlépe použít v interiéru

Publikováno : 2018-08-07 13:09:11
Kategorie : Trendy

Modrá barva je oblíbená nejen na oblečení, ale i na bytových doplňcích. Není se čemu divit, působí pozitivním a uklidňujícím dojmem. Velmi snadno se dá zkombinovat s jinými barvami, přičemž pokaždé z ní vyzařuje něco jiného – ve spojení se studenými barvami si zanechá svou podstatu a interiér zchladí, kdežto v kombinaci s teplými pískovými barvami dokáže být i částečně hřejivá. Jak modrou barvu použít v interiéru a do jakých místností se hodí nejvíce?

Působení modré barvy na lidskou psychiku

Modrá barva zahání nepohodu, stres a nespavost. Když se do modré obléknete, budete působit svěže a mladistvě (především ve světlých tónech), inteligentně a důvěryhodně (zejména v tmavých tónech) – přesně proto je hojně využívaná na pohovorech, pracovních schůzkách a u zkoušek.

Co se týče interiéru, nábytek a doplňky v modré vypadají velmi elegantně. Pokud zvolíte světlé nebo výrazné odstíny této studené barvy, dodáte tím místnosti hravost a lehkost. I vy sami se pak budete cítit velmi pozitivně a dobře. Obecně oblíbenější jsou pastelové odstíny modré. Tmavě modré barvy se lidé většinou bojí, protože je hodně výrazná. Nicméně působí velmi luxusně až majestátně.

Kam se modrá barva hodí nejvíce

Jelikož je modrá barva uklidňující a pocitově chladí, hodí se nejlépe do ložnice a koupelny. Právě zde si totiž chceme odpočinout a relaxovat. Podobného působení dosáhnete například i se zelenou barvou, která je také konejšivá a příjemná. A nemusíte se bát, že by bylo v ložnici a koupelně modré moc. V těchto dvou místnostech smíte do modré obléknout stěny, podlahu i doplňky. Ale i tak s rozumem. V ideálním případě modrou barvu kombinujte například s bílou nebo šedou.

ložnice koupelna

Do ostatních místností doporučujeme modrou nejvýše na jednom větším kusu nábytku a pak už spíše jen na doplňcích a dekoracích. Pokud byste to s modrou přehnali, působil by interiér až příliš chladně. Obývací pokoj v modrých tónech je elegantním řešením, ale v kuchyni byste zbytečně utlumili chuť k jídlu. I když by se vám ochlazení u sporáku jistě líbilo, do kuchyně zvolte raději červenou, žlutou nebo oranžovou, které podporují apetit.

Modrá barva na různých materiálech

Ať už si v modré pořídíte textilní vybavení, dřevěný nábytek, skleněné nebo kamenné dekorace, vypadat to bude velmi dobře. Modrá totiž není tak výrazná a křiklavá jako žlutá nebo červená, takže se skutečně hodí na různé druhy materiálů. A kdybyste to s modrou přepískli, nic se neděje. Místnost můžete vždy trošku zahřát klasickými dřevěnými doplňky nebo pískovými a žlutými tóny.

Anglické křeslo Long Island Anglická pohovka Long Island

Modrá barva se skvěle vyjímá na nástěnných tapetách, polštářcích a sedačkách. Vyzkoušet můžete celou řadu typů modré: tyrkysovou, inkoustovou, blankytnou, azurovou, ocelovou, modrofialovou, šedomodrou, námořnickou nebo džínovou. Odstínů je nespočet, takže záleží jen na vás, který vám imponuje nejvíce.

Šperkovnice La natura povlak na polštář

Ukažte nám vy sami, co se vám v modré barvě líbí nejvíce!

Sdílet tento obsah

Přidat komentář

 (s http://)

Uvedeno v magazínech