Dva srpnové recepty s vůní ovoce a bylinek

Publikováno : 2019-08-20 13:56:02
Kategorie : Příběhy , Tipy na dárky , Trendy , Vaření s Lanatura

Léto ještě zdaleka nekončí. Máme pro vás 2 domácí recepty, které můžete nabídnout na zahradní párty, nebo si je připravit jen tak pro dobrou náladu. Ten první vám osladí sluníčkové odpoledne a ten druhý osvěží.

 jablecny_kolac

Jablečné potěšení v listovém těstě se a ostružinami

 

Ingredience:

2-3 ks větších sladkých jablek

275-300 g svinutého předpřipraveného listového těsta

1½ pol. lžíce meruňkového džemu

10 ml studené vody

Mletá skořice na posypání

8 ks ostružin na ozdobu

-         10 min. na přípravu a 15 minut na pečení

-         4 porce

 

Postup:

1)   Předehřejte troubu na 180 °

2)   Vychlazené těsto z lednice rozbalte a nechte chvilinku rozvinuté odpočinout.

3)   Připravte si plech, vyložte pečícím papírem.

4)   Těsto rozdělte na 6 dílů, každý přibližně o rozměrech 13 cm x 12 cm.

5)   Jablka oloupejte, odstraňte jadřince, rozkrojte na čtvrtiny, pokrájejte na tenké plátky, jak jen to půjde, abyste jich měli dostatek.

6)   Plátky jablíček pokládejte na díly těsta do 2 řad tak, aby se malinko na středu překrývala. U krajů nechte 1 – 1,5 cm, aby se těsto při pečení mohlo zvednout a vytvořit okraj koláče.

7)   Nyní si vezměte malou pánev a zahřejte meruňkový džem s trochou vody. Konzistenci nechte hustší. Zahřátým džemem potřete ještě jablka po povrchu. Koláč dostane ještě lahodnější chuť. Připravené koláče položte na plech.

8)   Pečte 15 min., jablíčka by měla změknout a okraje koláčů budou krásně zlatavé. Ještě teplé koláče po vyndání z trouby posypte voňavou skořicí a při servírování můžete navrch přidat ostružiny z vaší zahrádky.

 

Náš tip :-)

I když tyto koláče jsou samy o sobě velmi chutné, doporučujeme přidat na talířek ke koláči krémovou zakysanou smetanu s trochou vanilkového cukru, nebo podávat s teplým vanilkovým pudinkem.

 

Tak vám všem přejeme dobrou chuť a ať se koláč podaří!

 rozmarynova_limonada

 

Rozmarýnová limonáda

 

Ingredience:

1,5 l vody

240 ml šťávy z citrónů

1 ks citrónu na pokrájení do limonády

120 g agávového nektaru

6 snítek rozmarýnu + na ozdobení

špetička soli

 

Postup:

1)    Přiveďte 1 l vody v hrnci k varu

2)   Jakmile probublává, odstavte ji z plotny a přidejte rozmarýn a malou špetičku soli (věřte nám, nejlepší domácí rozmarýnová limonáda musí obsahovat malou špetičku soli)

3)   Přiklopte hrnec pokličkou a nechte rozmarýn 1 hodinu louhovat, aby  mohl nabrat tu nejlepší bylinkovou chuť

4)   Po té odstraňte rozmarýn, sirup přeceďte a nechte vychladit na pokojovou teplotu

5)   Vmíchejte citrónovou šťávu, agávový nektar a přilijte dalších 400 ml studené vody. Zbylých 100 ml vody si nechte v zásobě, stejně tak citrónovou šťávu a agávový nektar, podle toho, až ochutnáte limonádu a dle chuti usoudíte, jak silnou limonádu chcete mít.

6)   Limonádu nechte ještě odležet, důkladně vychladnout v lednici

7)    Do džbánu s limonádou nakrájejte kolečka citrónu na ozdobu, vložte rozmarýn a před podáváním ještě kostky ledu.

 

A je to

Sdílet tento obsah

Přidat komentář

 (s http://)

Uvedeno v magazínech