3 materiály, které vypadají v interiéru skvěle

Publikováno : 2018-09-03 18:59:16
Kategorie : Trendy

Interiér je jako chameleon. Může mít nespočet různých podob a je jen na nás, kterou mu dáme. Velkou roli zde hrají použité materiály. Každý z nich má totiž své specifické vlastnosti a do interiéru vnáší jiný druh energie. V tomto článku jsme se zaměřili na tři druhy materiálů – dřevo, kámen a sklo. Jaké jsou jejich přednosti a proč je zakomponovat do svého interiéru?

Dřevo zútulňuje prostor a je nadčasové

Dřevo je vždy dobrá volba. Jelikož je to živý materiál, život přináší i do interiéru. Vnáší teplo, pohodu a říká se, že pozitivně ovlivňuje klima v místnosti. Tím samozřejmě příznivě působí i na naše zdraví. To ovšem není vše. Dřevěný nábytek, podlahové krytiny, obklady, schody, dveře, okna i bytové doplňky ze dřeva jsou velmi odolné, pyšní se dlouhou životností a disponují dobrými izolačními vlastnostmi. Vedle toho tlumí zvuky a pohlcují pachy. Zapomenout nesmíme ani na to, že dřevo krásně voní.

dreveny nabytek

Ze dřeva se vyrábí i většina doplňků a dekorací, takže k dřevěnému nábytku snadno sladíte i dřevěné rámečky na zeď, poličky na knížky nebo dekorační figurky. Ovšem pozor si dejte na druh dřeva.V místnosti uplatněte ideálně vždy jen jedno (jeden druh dřevěné kresby). Nicméně vybírat je z čeho – běžně dostupné dřeviny jako dub, buk, třešeň nebo bříza či exotická dřeva, kam patří například bambus.

Kámen tvoří dokonalý středobod místností

Kámen, ať už přírodní nebo jeho imitace, se často používá pro zkrášlení zejména obývacích pokojů. Na zdi, kolem kamen nebo televize či u domácího baru vypadá elegantně a luxusně. S kamenem je však potřeba pracovat opatrně, aby se s vašeho domu nestala tmavá jeskyně. Berte jej spíše jako umělecké dílo, které by mělo být jen jedné části místnosti – u honosného krbu nebo na zdi u nádherné pohovky. Pokud si pořídíte kamenný obklad s výraznou kresbou, kombinujte jej už jen s materiály a dřevem, které tak výraznou kresbu nemají.

kamen

Hojně používané jsou v dnešní době imitace kamene, protože působí jemněji a jejich údržba je snadnější. Vedle velkých kamenných prvků můžete interiér ozdobit i jen drobnými věcmi z kamene – květináči, ozdobnými miskami, konferečními stolky apod.

interier

Sklo představuje univerzální prvek pro zvětšení prostoru

Hledáte něco designového, co dodá místnostem lehkost, vzdušnost a co je úžasně prosvětlí a opticky zvětší? Pak sáhněte po skle. Hodí se téměř všude a díky speciálním úpravám zajistí i dostatečné soukromí. Existují totiž nejrůznější dekory – zmatnění povrchu, neotřelé ornamenty i krásné barevné vzory pro zpestření. Jestliže si pořídíte skleněné dveře z bezpečnostního kaleného skla, pak se můžete těšit na až pětinásobnou pevnost oproti běžnému sklu. A je skutečně i bezpečné. Pokud by totiž došlo k opravdu velkému nárazu, tříští se tento typ skla na malé neostré kousky.

sklo

Sdílet tento obsah

Přidat komentář

 (s http://)

Uvedeno v magazínech